Kellonpyöritin

kellonpyöritin

Kellonpyöritin (watch winder), tai kellon pyörittäjä, on laite jolla automaattikellon saa pysymään viritettynä myös silloin, kun se ei ole ranteessa. Kellonpyörittimen toimintaperiaate on yksinkertainen: se pitää kellon liikkeessä, jotta automaattikellon vetopaino pääsee lataamaan kellon vetojousta. 

Kellonpyöritin on erittäin hyödyllinen silloin, kun omistaa useamman automaattikellon, joita ei kuitenkaan tule pidettyä samaan aikaan ranteessa. Jokaisella kelloharrastajalla on kuitekin se oma suosikkikello, joka saa enemmän ranneaikaa kuin muut. Useimmista kelloista loppuu puhti parissa päivässä, joten ne on aina vedettävä uudelleen käyntiin ja asetettava aikaan. Erityisesti silloin, kun omistaa kelloja, joissa on esimerkiksi päivyri tai kuunkierto-ominaisuus, vaatii uudelleen virittäminen enemmän aikaa, jotta saadaan kaikki kellotaulun osat näyttämään oikeaa aikaa.

Käyttö on erittäin helppoa ja vaivatonta, sillä kello vain asetetaan pyörittimestä irtoavan pehmusteen ympärille ja laitetaan pyörittimeen takaisin. Tämä säästää pitkässä juoksussa paljon aikaa ja hermoja, kun kello pysyy ajassa myös silloin kun se ei ole ranteessa.

Laadukkaat SwissKubikin kellopyörittimet löydät Kulta-Centeristä

Amazonista löydät laajan valikoiman kellonpyörittimiä myös huokeampaan hintaan:

Kellonpyöritin ja sen tärkeimmät ominaisuudet

Kellonpyörittimiä löytyy monia erilaisia ja ehkä suosituimmat niistä ovat kellojen säilytyslaatikkoihin laitettavia. Lisäksi löytyy laaja kirjo erilaisia yhdelle kellolle suunniteltuja säilytysbokseja, jotka ovat tyylitellympiä, esimerkiksi puisia tai nahkaisia. Kokojakin on paljon saatavilla aina yhden kellon pyörittäjästä 12 kellon pyörittäjiin. Osa kellonpyörittäjistä myydään yksittäin, mutta ne sopivat saman mallisiin pyörittäjiin niin, että niistä voi koota haluamansa kokonaisuuden. Näin pyörittimiä voi ostaa aina lisää sitä mukaan kun kellokokoelma kasvaa ja pyörittimistä muodostuu tyylikäs kokonaisuus. Lisäksi toisiinsa liitettäviin pyörittäjiin riittää usein yksi ja sama virtalähde, joten johtojenkaan kanssa ei tarvitse päätään vaivata.

Pyörittimien liike vaihtelee myös mallista ja valmistajasta riippuen: osa pyörii vain yhteen suuntaan tasaisella nopeudella ja toiset taas moniulotteisemmin. Joissain malleissa pystyy myös säätämään pyörimisliikettä manuaalisesti.

Sijoita kellonpyöritin fiksusti

Kellonpyöritin vaatii virtaa toimiakseen, joten se on syytä sijoittaa sellaiseen paikkaan, että johto riittää pistorasiaan saakka. Vaikka osaan kellonpyörittäjistä on lisätty paristoille paikat, on paristotoimisuus enemmänkin varavirtana (esim. sähkökatkon ajaksi) tai matkalle parempi vaihtoehto. Virittynyt kello ei sähkökatkon aikana kuitenkaan ehdi lopettaa käymistään, ellei sähkökatko jatku useita päiviä, mikä olisi Suomessa melko harvinaista.

Koska virtaa ei vaadita paljoa, käyttää moottori pienempää jännitettä kuin mitä suomalaisista pistokkeista on tavallisesti tarjolla. Jotta jännite saadaan laskettua moottorille sopivaksi, on pistokkeen päädyssä samantyyppimen muuntaja kuin esimerkiksi matkapuhelimen laturissa. Tämä on syytä ottaa huomioon miettiessä kellonpyörittäjälle paikkaa, sillä muuntaja vaatii hieman enemmän tilaa ja ei välttämättä mahdu esimerkiksi lipaston takana olevaan pistokkeeseen ilman että lipastoa on otettava seinästä hieman irti.

Tässä kauppojen automaattikellovalikoimaa

Casio  G-Shock GLX-S5600-4ER rannekello

G-Shock GLX-S5600-4ER rannekello

Casio  G-Shock GA-B2100CY-1AER rannekello

G-Shock GA-B2100CY-1AER rannekello

Casio  G-Shock GD-350BR-1ER rannekello

G-Shock GD-350BR-1ER rannekello

Casio  G-Shock GD-350GB-1ER rannekello

G-Shock GD-350GB-1ER rannekello

Casio  G-Shock Mudmaster GG-B100Y-1AER rannekello

G-Shock Mudmaster GG-B100Y-1AER rannekello

Casio  G-Shock GLX-5600RT-4ER rannekello

G-Shock GLX-5600RT-4ER rannekello

Casio  G-Shock GLX-S5600-1ER rannekello

G-Shock GLX-S5600-1ER rannekello