Automaattikello

automaattikello

Automaattikello on nimensä mukaisesti täysin automaattisesti itsensä liikkeessä pitävä mekaaninen kello. Kello on kuitenkin käyttöönotettaessa viritettävä mekaanisen kellon tavoin käymään säätöruuvia ruuvaamalla, sillä käden liikkeistä saatava energia ei saa virittämättömään vetojouseen tarpeeksi energiaa, ja kello voi pysähdellä käden ollessa liikkumatta.

Automaattikello – toiminta

Automaattikello ottaa talteen energiaa käden liikkeistä vetopainon avulla, joka on puoliympyrän muotoinen levy. Vetopaino toimii painovoiman avulla ja se pyrkii aina siirtymään maata kohti, jolloin käden liikkeet saavat aikaan liikettä vetopainoon. Vetopaino virittää liikkuessaan vetojousta, joka antaa kellolle virtaa. Riippuen automaattikellon koneistosta, vetopaino virittää jousta joko molempiin suuntiin tai vain toiseen suuntaan pyöriessään. Vetojousen ollessa täyteen viritetty, vetopainon liike ei enää viritä jousta, sillä se saattaisi vahingoittaa jousta tai vaikuttaa kellon käymiseen.

Kun vetojousi on täyteen virittynyt ja kellon ottaa pois kädestä, käy kello parhaimmillaan monta päivää ilman liike-energian lisäsäilömistä jouselle. Tämä on erittäin hyödyllinen ominaisuus, sillä suurin osa ihmisistä ottaa kellon yöksi pois kädestään ja olisi ikävää, jos se pitäisi virittää ja säätää oikeaan aikaan joka aamu uudestaan.

Automaattikello – ominaisuuksia

Koska aina tulee tilanteita, jolloin kello on kädestä pois päiviä (syystä tai toisesta), on sen oikeaan aikaan asettamisessa otettava huomioon yksi asia: päivämääränäyttö. Päivämäärä vaihtuu joka toisen 12 tunnin täyden pyörähdyksen jälkeen. Jos siis säädät kellon vain osoittamaan oikeaa aikaa, saattaa päivämäärä vaihtua keskellä päivää, eikä keskiyöllä.

Todellisella kelloharrastajalla on monia automaattikelloja, joten niitä ei kaikkia tule käytettyä päivittäin. Tämä johtaa auttamatta siihen, että joka päivä pitäisi kello virittää uudelleen. Onneksi ihminen on kuitenkin sen verran laiska eläin, että tähänkin pulmaan on keksitty ratkaisu nimeltään kellonpyöritin (watch winder). Tällä laitteella kello pysyy liikkeessä myös silloin kun se ei ole käyttäjän kädessä. Näin ollenkellon vetojousi on jatkuvasti viritettynä. Kellonpyörittimiä on saatavilla niin yksittäisille kuin useille kelloille kerrallaan. Usein yksittäisten kellojen pyörittäjät ovat sellaisia, että niitä voi yhdistellä useampaan samanlaiseen sitä mukaan kun kellokokoelma karttuu.

Automaattikellot ovat koneiston monimutkaisuuden takia useimpia pattereilla toimivia kelloja kalliimpia, mutta halvimmillaan niitä voi löytää parin sadan euron hintaan. Käytettynä kelloja voi löytää jopa halvemmallakin.

Tässä kauppojen automaattikellovalikoimaa

ORIENT Orient Kamasu RA-AA0811E19B

Kamasu RA-AA0811E19B

ORIENT Orient Star Automatic -rannekello RE-AT0001L00B

Star Automatic RE-AT0001L00B