Suomalaiset kellomerkit

suomalaiset kellomerkit

Suomessa ja suomalaisten toimesta on valmistettu ja suunniteltu kymmeniä kellomerkkejä historian saatossa. Monet kotimaan kellosepät ovatkin nykypäivänä tunnettuja visiostaan ja osaamisestaan kautta maailman.

Suomalaisissa kelloissa löytyy variaatiota ja käyttötarkoituksia, mutta kun niitä katsoo, niin ne tuntuvat ja näyttävät silti aina edustavan kotimaataan.

Tässä artikkelissa on listattuna tunnetuimpia suomalaisia kellomerkkejä, jotka levittävät suomalaisten kelloseppien osaamista planeetan jokaiseen kolkkaan. Täytyy myös muistaa, että kaikki suomalaiset kellomerkit eivät valmista kellojaan kotimaan kamaralla.

Aloitetaan suosikeistamme – TOP3 suomalaiset kellomerkit

S.U.F Helsinki

Katso kellot sufhelsinki.com -verkkokaupasta >>

Stepan Sarpanevan S.U.F Helsinki (SarpanevaUhrenFabrik) aloitti toimintansa samaan aikaan, kuin Sarpaneva Watches vuonna 2003. S.U.F Helsinki on ja edustaa suomalaisuutta läpikotaisin. Siinä missä Sarpaneva Watches tekee rohkeampia ajannäyttäjiä, S.U.F Helsinki suunnittelee ja valmistaa rennomman ja arkisemman näköisiä rannekelloja, jotka edustavat luojansa mielenkiinnon kohteita ja tekevät kunniaa eri alojen suomalaisille ikoneille ja konsepteille, kuten merkkihenkilöille, insinööritaidoille, vauhdille ja sisulle.

S.U.F Helsinki -kellot ovat kaikki rajoitettuja eriä, joita julkaistaan keskimäärin vain muutama kymmenen kappaletta. Julkaistut sarjat ovat tähän mennessä kattaneet luuranko-, pilotti, kilpa-, sukellus- sekä kenttäkelloja.

Esittelimme S.U.F Helsingin kelloja muutamia vuosia sitten tässä artikkelissa.

Sarpaneva Watches

Korusuunnittelija Pentti Sarpanevan poika Stepan syntyi pitkän linjan käsityöläissukuun, joten suvun jalanjäljissä seuraaminen ei tullut erityisenä yllätyksenä, vaikkakin hän eksyikin opiskelemaan kellosepäksi puolivahingossa. Hän aloitti opinnot Suomen Kelloseppäkoulussa -89 ja jatkoi opintojaan Sveitsin WOSTEPissa. Vuodesta -94 alkaen hän työskenteli vuosikymmenen ajan useille arvosteluille kellobrändeille.

Sarpaneva halusi luoda omia kellojaan, jonka ajamana hän perusti sukunsa nimeä kantavan yrityksen Helsinkiin vuonna 2003. Ensimmäiset Sarpanevan nimeä kanavat kellot valmistuivat Stepanin kodin keittiössä, jonka jälkeen verstastoiminta alkoi toden teolla Helsingin Vanhalla kaapelitehtaalla, joka toimi brändin tukikohtana pitkään ennen muuttoa Mestaritaloon.

Sarpaneva Watches -verkkokauppa >>

Voutilainen

Kari Voutilainen on Suomen tunnetuimpia itsenäisiä kelloseppiä, joka työstää nimeään kantavia rannekelloja Sveitsin Môtiersistä. Hän aloitti itsenäisen toimintansa vuonna 2002 ja on tästä lähtien tehnyt uniikkeja kelloja Sveitsin luonnonrauhan ja hiljaisen kotikylän ympäröimänä. Vuosien varrella julkaistut mallit ovat kattaneet perus ajannäyttäjistä kronografeihin ja tourbilloneista taskukelloihin.

Voutilainen on myös tehnyt kotimaisen Leijona -kellomerkin kanssa yhteistyössä Voutilainen x Leijona -mallistoa jo muutaman vuoden ajan. Selaa kelloja >>

Muut suomalaiset kellomerkit aakkosjärjestyksessä:

Aarni

Aarni Wood valmistaa omalaatuisia rannekelloja puusta ensiluokkaisia luonnonmateriaaleja käyttäen. Materiaalina puun etuna on, että se vanhetessaan muuttuu entistä uniikimmaksi ilman, että se menettää kestävyytensä. Aarni Woodin kelloissa käytetään useita eri puulajikkeita kotimaisesta koivusta mosambikilaiseen eebenpuuhun. Lue laajempi esittely kirjoittamastamme artikkelista täältä.

Siirry Aarnin nettikauppaan >>
Selaa kelloja rannekello.fi:ssä >>

Aittokoski

Maaseudulla kasvanut Timo Aittokoski on pitkään ollut kiinnostunut mekaniikasta ja teknologiasta, ja hän onkin työskennellyt elämänsä varrella erilaisten moottorien ja elektronisten laitteiden parissa. Kiinnostus kelloihin heräsi jo nuorella iällä, mutta hän eksyi alalle vasta vuosia myöhemmin sen jälkeen, kun hän valmistui tietotekniikan tohtoriksi. Hänen nimeään kantava brändi on tähän mennessä julkaissut kaksi mallia, joissa yhdistyvät traditionalismi, futurismi ja maskuliinisuus.

Alava

Syntyjään helsinkiläisen Nikke Smithin kellomerkki Alava on perustettu vuonna 2016 Tanskan Kööpenhaminassa. Ajatus brändistä syntyi Smithin vietettyä 14 vuotta Sveitsissä. Alavan kellot ovat luonteeltaan pohjoismaalaisen minimalistisia ja elegantteja.

De Motu

De Motu on valmistanut korkealaatuisia pilottikelloja vuodesta 2004 lähtien. He vievätkin pilottikellojen konseptin astetta pidemmälle, sillä heidän prototyyppinsä DMG on edelleen ainoa g-voimia mittaava rannekello. Pääsuunnittelija Valdemar Hirvelällä ja perustajaosakas Markku Lehdellä onkin taustallaan ilmailualan osaamista lentämisen sekä tekniikan osalta. Selaa kelloja Kulta-Centerissä >>

Galvin Watch Company

Suomalainen kelloseppä Susan Galvin koulutti itsensä alalle Leppävaarassa ja työskenteli vuosikymmenen ajan Englannin Manchesterissa ja Australian Sydneyssä Tag Heuerille, jonka jälkeen hän siirtyi työskentelemään OMEGAlle. Lapin kasvatti päätti työsuhteen päätyttyä vuonna 2020 perustaa oman kellobrändinsä, Galvinin, ja brändin ensimmäinen kellokokoelma Alku toteutettiin joukkorahoituksen kautta, joka hakee vaikutteita 40- ja 50- luvun vintagesta ja suomalaisesta minimalismista.

HAVU Watches

HAVU on kahden veljeksen perustama oululainen kellomerkki, joka valmistaa puisia rannekelloja. Saatavilla on niin automaatti- kuin kvartsikoneistolla olevia malleja. Myös kellojen rannekkeet ovat puisia ja ne sopivat hyvin niin arkikäyttöön kuin juhliinkin.

Ilmar Watches

Ilmar on neljän ystävyksen perustama kellomerkki, joka toimii Helsingissä. Kuoret on valmistettu ruostumattomasta Damascus-teräksestä, tauluissa on käytetty suomalaista koivua ja rannekkeiden materiaalin virkaa toimittaa poronnahka.

Jurmo Watches

Jurmo Watches on luksuskellomerkki, joka tarjoaa paljon kustomointimahdollisuuksia. Ne käyvät sveitsiläisellä ETA-koneistolla ja jokainen kello suunnitellaan, muokataan, kootaan ja kustomoidaan Jurmon omalla kellosepänpajalla Helsingissä.

Laine

Palkitun kelloseppä Torsti Laineen nimeä kantava brändi toimii Jura-vuorilla Le Loclen kylässä, Sveitsissä. Laineen kellot kantavat yhteistä teemaa, joiden painopiste on kellotaulujen ja koneiston koristelussa sekä käsikaiverruksissa.

Leijona

Leijona on Suomen käytetyin ja pitkäikäisin kellomerkki, jolla on ikää jo reilusti yli vuosisadan verran. Sen alku voidaan jäljittää aina vuoteen 1907 asti ja suomalainen perheyritys Oy Perkko on omistanut brändin vuodesta 1919 lähtien. Edullisemmat mallit valmistetaan Kiinassa ja Japanissa ja arvokkaammat aikaraudat työstetään Sveitsissä. Selaa kelloja Kulta-Centerissä >>

Polar

Kempeleellä vuonna 1977 perustettu Polar on alusta lähtien ollut suunnannäyttäjänä erilaisten elektronisten mittauslaitteiden kehittäjänä ja valmistajana. 80 maassa toimiva suomalaisjätti tunnetaan erityisesti sykelaitteistaan, jotka ovat varioituneet myös urheilukelloiksi. Polarin moderneja kellomalleja on tällä hetkellä yksistään markkinoilla tusinan verran.

Siirry Polarin nettikauppaan >>
Selaa kelloja rannekello.fi:ssä >>

Pook Watches

Pookin kellot hakevat inspiraatiota 70-luvulta, saaristosukeltamisesta ja Suomen luonnossa seikkailemisesta. Pookin perustaja Andreas nimeääkin hänen isänsä sukelluskellon olleen yksi suurimmista myötävaikuttajista kellojen suunnittelussa ja alalle eksymisessä. Brändin nimikin tulee Lyökin saarella sijaitsevasta Suomen vanhimmasta majakasta, eli pookista, joka on seissyt Uudenkaupungin edustalla vuodesta 1757 asti. Selaa kelloja Kulta-Centerissä >>

Rajamäen Kellotehdas

Kelloseppä Simo Ylitalon perustama Rajamäen Kellotehdas perustettiin vuonna 2007 ja se operoi Suomen lisäksi myös Sveitsissä. Paja keskittyi alun perin monimutkaisten kellojen restaurointiin ja protovalmistukseen, mutta siirtyi myös tuottamaan omia mallejaan 2011 alkaen. Rajamäen rannekellot pyrkivät antamaan kolmiulotteisen ja veistoksellisen vaikutelman.

Rohje

Rohje on vuonna 2017 lanseerattu kellobrändi, joka ottaa nimensä suomenkielisestä synonyymistä rohkeudelle kuvastaakseen perustajiensa asennetta haaveidensa toteuttamiseen. Luksusmateriaalinaan Rohje käyttää poronnahkaa rannekkeissaan ja kaikkien tuotteiden hiilijalanjälki on kompensoitu. Lue laajempi esittely kirjoittamastamme artikkelista täältä.

Siirry nettikauppaan >>
Selaa kelloja rannekello.fi:ssä >>

Rönkkö

Luojansa Antti Rönkön nimeä kantavat kellot on luotu suomalaisille tunnusomainen hiljaisuus mielessä. Brändin luomukset ovat väreiltään hillittyjä, mutta samalla esteettisesti yksityiskohtaisia.

Suunto

Suunto valmistaa kelloja erilaisia ulkoilmaharrastuksia varten, joiden ohella se kehittää myös kompasseja, tarkkuusinstrumentteja, sukellustietolaitteita ja softaa datan keräämistä varten. Brändin tuotanto alkoikin nimen vihjailevana kompasseista vuonna 1939 keksijä Tuomas Vohlosen toimesta, jotka myöhemmin otettiin käyttöön Suomen armeijassa. Suunnon tuotteita myydään tänä päivänä yli 100 maassa.

Woobs

Woobs perustettiin Turussa vuonna 2014 ja sen kellot kattavat miesten ja naisten kellojen ohella myös aurinko- ja silmälaseja, vaatteita, koruja ja muita oheistuotteita. Suomessa suunnitelluissa, puuta, metallia ja nahkaa yhdistävissä kelloissa on joko sveitsiläiset tai japanilaiset koneistot ja valmistustyöt suoritetaan Kiinassa.

Menneiden vuosien kotimaisia kellomerkkejä

Historian varrella on nähty myös muita kymmeniä suomalaisia kellobrändejä, joihin edelleen saattaa törmätä yllättävissäkin tilanteissa tai kauppapaikoissa. Tällaisia merkkejä ovat mm. Ahma, Aika, Anita, Ankkuri, Anthony North, Apollo, Asco, Atmostic, Cardinal, Kuningas, Laverna, Leopard, Savot ja Ville Hänninen Design.