Esittelyssä: Aarni – Puisten rannekellojen pioneeri Suomessa

Aarni rannekello

Monille tulee puisista rannekelloista ensimmäiseksi mieleen Aarni. Eikä suotta, sillä heidän puisia rannekelloja olemme saaneet ihastella pian jo vuosikymmenen ajan. Puu rannekellojen materiaaliksi valikoitui sen ekologisuuden ja monikäyttöisyyden takia kauneutta tietenkään unohtamatta. 

Aarni – puu kellon materiaalina

Suomalaisena kellomerkkinä Aarnin perustajille luonto on tietenkin tärkeä osa elämää ja tämän takia he myös selvittävät kaikkien käyttämiensä puiden alkuperän jotta ne ovat asianmukaisesti kasvatettu ja omaavat FSC-sertifikaatin. Kaikkia heidän käyttämiään puulajeja ei tietenkään Suomesta ole saatavilla, mutta toki suomalainen aina suosii suomalaista oli kyse sitten vaikkapa puusta: Aarnin tuotteissa käytetään suomalaista visakoivua, saarnia, jalavaa ja tervaleppää.

Puun monikäyttöisyydestä hyvä esimerkki on se, että Aarni valmistaa siitä rannekellojen lisäksi myös aurinkolaseja. Kaikki puulajit eivät tietenkään sovellu tällaisiin tuotteisiin, joten vaatii aikaa kehittää ja suunnitella arkikäytössä toimivia ja kestäviä puisia tuotteita. Suunnittelu tuotteille tapahtuu Suomessa ja siitä on myönnetty kelloille Design from Finland -merkki.

Aarnin valikoimasta löytyy niin puisilla kuin metallisilla kuorilla valmistettuja malleja, joten voit itse päättää kuinka paljon puuta Aarni-kelloosi haluat. Jokaisessa kellossa puu on kuitenkin läsnä jossain määrin. Lisäksi rannekevaihtoehtona on puisia versioita, sekä myös suomalaista hirvennahkaranneketta.

Mallista riippuen kellojen koneistot ovat joko kvartsi– tai automaattikoneistoja. Aarni käyttää kahden eri valmistajan koneistoja kelloissaan: sveitsiläisen Rondan (kvartsi) ja japanilaisen Miyotan (kvartsi & automaatti).

Perusmallien lisäksi Aarnilta tulee aika ajoin Limited Edition -malleja, joiden tarina ja materiaali kohtaavat hienolla tavalla. Esimerkiksi Kaivari -kellossa käytettiin Helsingin Kaivopuistosta karsittuja lehmuksia kellojen valmistukseen, jotta niiden tarina saisi jatkoa hieman eri muodossa. Ja tulipa oma mallinsa myös suuresti julkista keskustelua herättäneistä Helsingin Mechelininkadun lehmuksista, jotka kaadettiin massiivisten tietöiden takia. Helsingin lisäksi myös Turusta, Tampereelta ja Berliinistä on saatu tärkeiden puiden tarinaa siirrettyä tuhansiin ranteisiin omien erikoiskellojen muodossa. Uusimpana erikoiseränä Alvar ja Aino Aallon pihakoivusta valmistettu Villa Flora.

Aarni – Loihi Pähkinäpuu

Saimme Aarnilta kellon artikkelia varten ja valikoimme siihen hieman vähemmän puuta sisältävän Loihi-malliston pähkinäpuuversion (ovh. 219,90€). Kellossa puun osuus on vain ulkokehällä, mutta se riittää tuomaan kellolle puisen yleisilmeen. Tumma pähkinäpuu yhdistettynä murretun tummanvihreään, pelkistettyyn sunburst-kellotauluun ja tummanharmaaseen kuoreen luo harmonisen vaikutelman. Koko komeuden kruunaa vielä kotimainen erittäin pehmeä hirvennahkainen ranneke. Lisäksi Aarni toimittaa mukana pähkinäpuisen vaihtorannekkeen jos haluat lisää puuta ranteeseesi. Kello toimitetaan mustassa lahjakotelossa jonka kanteen on upotettu… mitäpä muutakaan kuin puuviilua.

aarni loihi

Pähkinäpuisen kehyksen sisäpuolella on vielä tummanharmaa rengas, jonka jälkeen safiiripinnoitetun mineraalilasin takaa paljastuu jyrkästi reunoilta nouseva kellotaulu. Indeksit ovat ulkokehän viistetyssä osassa jokaisen tunnin kohdalla ja ne ovat hieman ulos työntyviä ja kiiltäväpintaisia. Indeksien kiiltävä pinta saa ne välkehtimään valon osuessa niihin oikeassa kulmassa ja se tuo hyvin eloa ulkokehälle. Itse kellotaulun tausta elääkin sitten hieman enemmän sunburst-pintansa ansiosta ja heijastelee eri suuntiin kuitenkaan häiritsemättä suuremmin ajan lukemista kellosta. Viisarit ovat taulun väriin nähden melko samaa sävyä mutta hieman tummemman oloiset, eli ne erottuvat juuri sopivasti kellotaulusta ja vieläkin paremmin kun valo osuu oikeassa kulmassa taustaan. Viisarit sopivat yhteen taulun kanssa mainiosti ja sekuntiviisari on jätetty kokonaan pois. Näin ollen myös tuntiviisari liikkuu omassa tahdissaan eikä sekuntiviisarin kanssa pienin sykäyksin.

Aarni ranteessa

Kello on halkaisijaltaan 40mm ja paksuudeltaan 7mm. Koko on ainakin allekirjoittaneen ranteeseen (17cm) juuri passeli ja nahkarannekkeessa jää kiristysvaraa vielä 3 pykälää ja löysätäkin voi 4 pykälän verran.

Kellon säätöruuvi sijaitsee kello kahdessa ja on runkoon nähden sopusuhtainen. Pienen kokonsa takia säätöruuvia saattaa kuitenkin olla vaikea avata kellon ollessa ranteessa, sillä sen saa parhaiten vedettyä ulos takapuolelta, jossa se ulkonee rungosta hieman.

Sitten vielä se tärkein, eli puu. Noin 2mm paksu kellon puinen ulkokehä näyttää erittäin hyvältä ja ajan saatossa se saa vielä hieman ajan tuomaa patinaa kyytipojaksi. Puurengas on tukevasti kiinni kellon kuoressa ja vaikuttaa siltä ettei se siitä ole minnekään lähdössä. Puu elementtinä tietenkin tekee sen, että kun kelloa katsoo tarkemmin, voi nähdä pienenpieniä rakoja puun ja kuoren välissä. Nämä raot ovat sen verran pieniä, että se ei kellon ulkonäköön kokonaisuudessa vaikuta. Korkeintaan se tuo kellolle lisää luonnetta koneellisesti valmistettujen täydellisten metallikuorien maailmassa.

Kellon perustiedot:

  • Koko: 40mm
  • Paksuus: 7mm
  • Rannekkeen leveys: 20mm
  • Koneisto: Sveitsiläinen Ronda 1062 kvartsikoneisto
  • Runko: Tummanharmaaksi värjättyä ruostumatonta terästä (316L)
  • Ranneke: Kotimainen hirvennahka sekä pähkinäpuinen linkkiranneke
  • Vedenpitävyys: 3ATM
  • Kellossa käytettävä pähkinäpuu on kotoisin Pohjois-Amerikasta
aarni sunray sunburst

Artikkeli on toteutettu kaupallisena yhteistyönä Aarnin kanssa.