Kvartsikello

Kvartsikello

Kvartsikello (Quartz) on erittäin tarkka kellokoneistoltaan ja se pysyy ajassa mekaanisia kelloja paremmin. Ne ovat myös hinnaltaan edullisempia ja huoltovapaampia, sillä niissä on mekaanisiin kelloihin verrattuna erittäin vähän liikkuvia osia. Kvartsikello voi olla joko digitaalinen tai analoginen. Kvartsikellon halvempi hinta selittyy osaksi sillä, että ne eivät ole mekaanisten kellojen tapaan keräilijöiden suuressa suosiossa niiden yksinkertaisuuden takia.

Kvartsikello – toiminta

Kvartsikellon toiminta perustuu kvartsikiteeseen, joka värähtelee tarkasti tietyllä taajuudella. Koneistossa oleva mikropiiri laskee kiteen värähtelyt ja päivittää ajan näkymään kellossa joko analogisen kellon askelmoottorin avulla tai digitaalisen kellon numeronäyttöön. Tästä johtuu kvartsikellon sekunnin välein heilahteleva sekuntiviisari analogisissa kelloissa, kun aika päivittyy sekunnin välein. Mekaanisissa kelloissa sekuntiviisarin värähtely tapahtuu nopeammissa sykselissä ja pienemmän matkan kerrallaan.

Kvartsikellot tarvitsevat ulkoista energiaa toimiakseen ja sen takia ne ovat patterikäyttöisiä. Patterista saadulla virralla kellon kvartsikide saadaan värähtelemään ja näin aikaan tarvittava liike. Patteri on normaalisti vaihdettava tasaisin väliajoin, mutta on myös olemassa automaattikvartsikelloja, jotka lataavat patteria esimerkiksi auringonvalon avulla. Automaattisissa kelloissa patterin vaihtoväli on luonnollisesti pidempi kuin tavallisessa kvartsikellossa. Virrankulutus kelloissa on kuitenkin sen verran vähäinen, että tavallisissakin kvartsikelloissa patterin vaihtoväli voi olla useita vuosia.

Kvartsikello – tarkkuus

Mekaanisten kellojen tapaan myös kvarsikello voi saada kronometri-sertifikaatin, joka todistaa kellon olevan laadukas ja pysyvän ajassa tarkasti. Tämä edellyttää jokaisen kellon yksittäistä testaamista Sveitsissä sijaitsevassa virallisessa kronometrien testaus instituutissa COSC:ssä.  Jokaista kelloa testataan vaihtelevissa lämpötiloissa ja testin aikana kellon on pysyttävä ajassa erittäin tarkasti, sillä vuorokauden aikana heittoa saa olla vain 0,07 sekunnin verran.

Kvartsikellon tarkkuus vaihtelee sen takia, että eri lämpötiloissa kiteen värähtelytaajuus ei pysy täysin samana, jolloin pidemmällä ajanjaksolla ehtii kertymään pientä vaihtelua. Varsinkin suomen talvi tuo kellolle sen verran suuria lämpötilanvaihteluja, että se vaikuttaa ajassa pysymiseen. Tämä ei kuitenkaan vaikuta käyntiin niin paljoa, että siitä ehtisi kertymään niin paljon vääristymistä että kelloa pitäisi siirtää oikeaan aikaan. Kvartsikide on määritetty värähtelemään yli 32000 kertaa sekunnin aikana, joten pienet värähdysten vaihtelut ei vaikuta ajan näyttämiseen paljoa.

Tässä kauppojen kvartsikellovalikoimaa

Longines Naisten kello L3.376.4.16.6 Conquest Valkoinen/Teräs Ø29.5

Conquest L3.376.4.16.6

Casio Miesten kello B640WB-1BEF Collection LCD/Teräs 38.9x35 mm

Collection B640WB-1BEF

,
Fossil Miesten kello FTW7062 Gen 6 Hybrid Musta/Teräs Ø45 mm

Gen 6 Hybrid FTW7062

Emporio Armani Miesten kello AR11180 Renato Sininen/Teräs Ø43 mm

Renato AR11180

Jacques Lemans Miesten kello 1-2066F Valkoinen/Nahka Ø40 mm

1-2066F

Jacques Lemans Miesten kello 1-2068G Sininen/Nahka Ø41 mm

1-2068G

,
Hugo Boss Miesten kello 1513390 Rafale Musta/Nahka Ø45 mm

Rafale 1513390

,
Fossil Naisten kello ES5247 Watch Ring Punakultaa/Punakultasävyinen

Watch Ring ES5247

Fossil Naisten kello ES5245 Watch Ring Hopea/Teräs Ø15 mm

Watch Ring ES5245