Urheilukello

urheilukello

Terveelliset elämäntavat ja liikkuminen on tänä päivänä suositumpaa kuin koskaan ja se näkyy myös rannekellomarkkinoilla: urheilukello on uusi trendi. Urheilukellot ovat kehittyneet hurjaa vauhtia verrattuna vaikkapa Polarin tai Suunnon alkuaikojen sykemittarikelloja.

Mikä on urheilukello?

Urheilukellolle ei ole mitään tarkkaa määritelmää, sillä se voi olla urheiluun tarkoitettu perinteinen rannekello tai sitten älytoimintoja pullollaan oleva digitaalinen älykello. Tällaisia älytoimintoja voivat olla esimerkiksi sykemittari, askelmittari ja erilaiset harjoitteluavustimet. Pureudumme tässä tapauksessa urheilukelloihin älykellokategoriaan, sillä ne kasvattavat tällä hetkellä suosiotaan nopeasti.

Urheilukelloja ei pidä kuitenkaan sekoittaa älykelloihin, sillä osa älykelloista ei omaa mitään urheiluun liittyviä sovelluksia tai toimintoja. Urheilukello pitää myös usein sisällään kiihtyvyysanturin ja sykemittarin, joiden tarjoama data kerätään talteen aina kun kello on kädessä. Urheilukellot poikkeavat myös useista älykelloista ulkonäkönsä puolesta, sillä niissä harvemmin on keskitytty älypuhelimen kaltaiseen tarkkaan värinäyttöön.

Urheilukello – ominaisuudet

Yksi urheilukellon tärkeimmistä ominaisuuksista on sykkeen mittaaminen. Tämä tieto tallennetaan muistiin ja voit vertailla sykkeitäsi esimerkiksi erilaisten urheilusuoritusten välillä. On tärkeää huomata urheilukelloa ostaessa, että kaikki urheilukellot eivät sykettä mittaa.

Toinen perinteinen ominaisuus on askelmittari, jonka avulla kerätään talteen päivän aikana kertyneet askeleet.

Mitä urheiluun tulee, niin moni varmasti haluaa tietää kalorikulutuksensa urheilusuorituksen aikana tai sen jälkeen. Tämä on nykyaikaisissa urheilukelloissa myös vakio-ominaisuus. Kalorikulutuksen mittaamisen tarkkuus paranee kun syötät omat tietosi laitteeseen.

GPS on myös hyödyllinen ominaisuus urheilukellossa, mutta sitä ei normaalisti halvemman hintaluokan laitteissa ole mukana. GPS:n avulla pystytään mittaamaan nopeutta ja kuljettua matkaa, samaan tyyliin kuin älypuhelinsovelluksilla Sports Tracker ja Endomondo. Lisäksi monet urheilukellot sopivat yhteen myös edellä mainittujen sovellusten kanssa.

Monet kellot mittaavat myös korkeuden, joten esimerkiksi ylämäet ja portaiden nousut vaikuttavat kalorikulutukseen erilailla kuin tasainen maasto.

Koska urheilukelloissa on usein kiihtyvyysanturi, niin sen avulla pystytään myös mittaamaan käden liikkeitä, kuten esimerkiksi uidessa suoritettujen vetojen määrää.

Harva pitää rannekelloa kädessä nukkuessaan, mutta urheilukellon pitäminen ranteessa auttaa keräämään dataa myös unen laadusta yön aikana.

Kaikkea tätä edellä mainittua dataa on helppo tarkastella isommasta laitteesta kuin rannekello, joten jokaisella valmistajalla on omat tai kolmannen osapuolen sovellukset datan analysointiin. Yhdistämällä kellon älypuhelimen sovellukseen saat ulos kaiken tarvittavan datan ja sovellus esittää sen sinulle helposti luettavassa muodossa. Normaalisti yhteyden ottaminen älypuhelimeen vaatii bluetooth -yhteyden.

Urheilukello – valmistajat ja hinta

Urheilukellojen hinnat saattavat alkaa jopa alle sadasta eurosta, mutta nämä laitteet ovatkin sitten ominaisuuksiltaan karvalakkimalleja. Esimerkiksi suomalaisen Polarin valmistamia urheilukelloja löytyy hintahaitarilta aina 100 euron perusmalleista noin 600 euron lippulaivamalleihin.

Toinen suosittu urheilukellovalmistaja on yhdysvaltalainen Garmin. Garminin valikoima on Polariin verrattuna melko paljon kattavampi ja kelloja löytyy sadan euron paikkeilta aina 1600 euron arvoisiin MARQ -collectionin luksuskelloihin.

Hieman halvempaa hintaluokkaa edustaa mm. Fitbit, jonka kellojen hinnat alkavat noin 70 eurosta.

Suosituimmat Garmin urheilukellot

Garmin 010-02429-11 Venu 2S LCD/Kumi Ø40 mm

Venu 2S 010-02429-11

,
Garmin 010-02430-10 Venu 2 LCD/Kumi Ø45 mm

Venu 2 010-02430-10

,
Garmin 010-02429-10 Venu 2S LCD/Kumi Ø40 mm

Venu 2S 010-02429-10

,
Garmin 010-02496-11 Venu 2 LCD/Kumi Ø43 mm

Venu 2 010-02496-11