Sveitsiläiset kellomerkit

sveitsiläiset kellomerkit

Sveitsiläiset kellomerkit ovat maailmalla arvostettuja. Eikä syystä, sillä sveitsiläisellä kellonvalmistuksella on pitkät perinteet ja laatu on tärkeä tekijä. Monet kellomerkit ovat vallanneet suuren osan maailman kellomarkkinoista ja ne ovat aikojen saatossa vaihtaneet omistajiaan useaan otteeseen. Nykypäivänä on enemmänkin sääntö kuin poikkeus, että sveitsiläinen kellomerkki on jonkun suuren yrityksen omistuksessa.

Sveitsiläiset kellomerkit – Kellolaakso

Sveitsissä kellon valmistus keskittyy suurimmalta osin ”Kellolaaksoon”, eli noin 200 kilometriä pitkälle alueelle Genevestä Baseliin. Tällä alueella on monet suuret sveitsiläiset kellomerkit saaneet alkunsa, ensimmäiset jo 1400-luvulla. Laaksossa sijaitsee edelleen monien suurien valmistajien tehtaita, kuten Rolex, Breitling, TAG Heuer, Tissot ja Patek Philippe.

Aina tähän päivään asti, on tämä alue toiminut sveitsiläisen kelloteollisuuden kehtona taidokkaiden ja täsmällisten kelloseppien ja pitkien perinteiden ansiosta.

Sveitsiläiset kellomerkit – Tunnettuja merkkejä

Rolex

Monille tulee ensimmäisenä mieleen Rolex, kun puhutaan arvokelloista. Yritys perustettiin alunperin vuonna 1905 Lontooseen Hans Wilsdorfin ja Alfred Davisin toimesta nimellä Wilsdorf and Davis. Tällöin yritys toi maahan sveitsiläisiä Hermann Aeglerin valmistamia koneistoja, joita he asensivat laadukkaisiin kellon runkoihin.

Vuonna 1908 rekisteröitiin tuotemerkki Rolex ja toimisto Sveitsiin avattiin. Yritys nimeltä Rolex perustettiin vuonna 1915

TAG Heuer

Eduard Heuerin vuonna 1860 perustama kellomerkki, joka kulki aluksi nimellä Uhrenmanufaktur Heuer AG. Vuonna 1985 nimi muutettiin TAG Heueriksi, kun TAG-yhtymä osti yrityksestä enemmistön. Vuonna 1999 yritys myytiin lähes kokonaan ranskalaiselle LVMH:lle.

TAG on lyhenne sanoista Techniques d'Avant Garde

Rado

Verljeksien Fritz, Ernst ja Werner Schlupin vuonna 1917 perustama Rado on nykyään osa Swatch Groupia. Radon kelloissa on käytetty paljon naarmuuntumattomia materiaaleja, joten ne kestävät käyttöä hyvin.

Tissot

Charles-Félicien Tissot ja hänen poikansa Charles-Émile Tissot perustivat kellomerkin vuonna 1853 Le Loclessa, Sveitsissä. Nykyään Tissot on osa The Swatch Groupia.

Breitling

Vuonna 1884  Léon Breitlingin perustama kellomerkki, joka on tunnettu tarkoista lentäjien suosimista kronometreistään.

Bell & Ross

Bell & Ross perustettiin vuonna 1992 Bruno Belamichin ja Carlos A. Rosillon toimesta. Yritys on itseasiassa ranskalainen, mutta kellot valmistetaan vuonna 2002 avatussa tehtaassa Sveitsissä.

Omega

Vuonna 1848 perustetun kellomerkin kellot ovat erittäin kuuluisia ja löytyypä mallistosta myös kello, joka kävi ensimmäisenä kellona kuussa. Omega myös näkyy isosti eri urheilutapahtumien sponsorina ja virallisena ajanottokellona.

Hublot

Suhteellisen tuore tulokas Sveitsin kellopiireissä, vuonna 1980 perustettu Hublot on italialaisen Carlo Croccon käsialaa. Hublot on myös kunnostautunut väärennettyjen kellojen tunnistamiseen lanseeraamalla vuonna 2009 WISeKey -tunnistusmenetelmän.

Oris

Paul Cattin ja Georges Christianin perustama kellomerkki jo vuodesta 1904 lähtien. Oris on keskittynyt pelkästään mekaanisten kellojen valmistukseen, joten laadukkaita kvartsikelloja ei tällä tuotemerkillä ole tarjolla.

Cartier

Pariisilainen Louis-François Cartierin perustama kellomerkki, joka ei varsinaisesti ole sveitsiläinen, mutta käyttää paljon sveitsiläisiä koneistoja kelloissaan.

Patek Philippe

Puolalaisen Antoni Patekin ja ranskalaisen Adrien Philippen vuonna 1851 perustama kellomerkki. Valmistajan kelloja ovat käyttäneet mm. Paavi Pius IX, kuningatar Victoria ja Albert Einstein.

Raymond Weil

Vasta vuonna 1976 Raymond Weilin ja hänen kollegansa Simone Bédatin toimesta Genevessä perustettu arvolekkomerkki.

Sveitsiläiset kellomerkit – Lisää merkkejä

Muita merkkejä sveitsistä tulee melkoinen määrä, joten emme ihan kaikista pysty kirjoittamaan esittelyjä. Alla kuitenkin listaa osasta suuremmista kellomerkeistä. Linkki kellojen listaukseen löytyy jos kelloja on jollain kaupalla myytävänä.

Lisäksi on paljon pienempiä kellonvalmistajia, joiden kelloja ei ihan joka kellokaupasta löydy.