Rannekellon pariston vaihto

rannekellon pariston vaihto

Rannekellon pariston vaihto ei ole niin monimutkainen prosessi kuin voisi luulla. Pienellä sorminäppäryydellä siitä suoriutuu useimmiten muutamassa minuutissa. Kvartsikellon paristo kestää suurinpiirtein pari vuotta, joten voit säästää pitkässä juoksussa paljonkin kun osaat tehdä vaihdon itse. Suurin ongelma pariston vaihdossa tulee siinä, miten kellon takakansi saadaan avatuksi ja suljetuksi uudelleen. Rannekelloissa on monenlaisia takakannen kiinnitysmekanismeja, mutta useimmiten ne ovat kiinni joko kierteellä tai vain painamalla.

Rannekellon pariston vaihto – paristotyyppi

Rannekelloissa käytetään nappiparistoja niiden sopivan ko'on takia. Paristoja kuitenkin on monia eri kokoja, joten helpoiten oikean pariston löytää kun ottaa rannekellon pariston irti ja käy vasta tämän jälkeen kaupassa. Toki rannekellon ohjekirjaa tai valmistajan nettisivuilta voi myös löytää oikean paristomallin jos rannekellon malli on tiedossa.

Nappiparistojen koon takia (varsinkin pienimmissä paristoissa) voi joutua jonkun verran näpertämään että pariston saa koneistosta irti ja apuna voi käyttää jotain tarkoitukseen sopivaa työkalua tai keittiövälinettäkin. Kvartsikoneistoja on maailma pullollaan, joten pariston kiinnitys on toteutettu jokaisessa hieman eri tavalla. Normaalisti kuitenkin paristo pysyy paikallaan jonkinlaisen joustavan metallinpalan avulla, jota vääntämällä pariston saa irti.

Kattavan valikoiman paristoja löytyy esimerkiksi Diturilta ja samalla kannattaa katsoa alempaa tarvittavat työkalut jotka sopivat sinun kellosi pariston vaihtoon.

Rannekellon pariston vaihto kierteelliselle takakannelle

Kun rannekellon takakansi on kierteellä kiinni ruuvattu, on sen avaaminen ja sulkeminen kotikonstein huomattavasti helpompaa kuin painamalla suljettavissa takakansissa. Takakannessa on tällöin joko ura tai syvennyksiä joiden avulla kantta saa käännettyä. Urallisen kannen saa usein auki esiverkiksi talttapäisellä ruuvimeisselillä tai joissain tapauksissa vaikka kolikolla jos kolikko mahtuu uraan. Jos taas kannessa on syvennyksiä reunoissa, voi joutua käyttämään takakannen avaajaa, jossa ulokkeet voi säätää sopivaksi kellon syvennyksien kanssa. Esimerkiksi Ditur tarjoaa työkalusettiä missä mukana on myös takakannen avaaja. Työkalusetin sivulle pääset tästä. Tai jos haluat laadukkaamman sveitsiläisen setin niin löydät sen täältä.

Kuten useimmat kierteellä toimivat asiat, aukeaa kellon takakansikin normaalisti vastapäivään kierittämällä – ”lefty loosey righty tighty” niin kuin lontoonkielellä sanotaan.

Rannekellon pariston vaihto painettavalle takakannelle

Painettava takakansi on usein helppo avata esimerkiksi keittiöveitsellä. Normaalisti takakannen jollain reunalla on pieni uloke tai lovi, josta kannen avaaminen onnistuu kampeamalla melko helposti. Kannen ja kellon kuoren välissä on niin vähän tilaa, että se pysyy paikallaan pelkän kitkan avulla. Kannattaa kuitenkin muistaa kantta avatessa, että käytettävä työkalu ei pääse naarmuttamaan kelloa operaation aikana.

Kun kansi on auki, paristo paikannettu ja vaihdettu, tuleekin vastaan vaikein työvaihe: kannen kiinnittäminen takaisin paikalleen. Koska takakansi pitää olla tiukasti rungossa kiinni, on se painettava kiinni oikeassa kulmassa, sillä ylimääräistä tilaa ei rungon ja kannen välissä ole. Jos koittaa vain käsin painaa kantta kiinni, menee se usein vinossa kulmassa jolloin toinen reuna painuu sisään, mutta toinen jää koholle eikä enää mahdu menemään kiinni. Tähänkin on olemassa oma kellotyökalunsa, joka painaa kantta tasaisesti joka puolelta samanaikaisesti. Sellaisen ostaminen vain kahden vuoden välein tapahtuvaan operaatioon on kuitenkin vähän turhaa, ellei kelloja ole enemmänkin. Noin 30 euron työkalun löydät esimerkiksi Diturilta tästä. Jos paristoja tulee vaihdettua useampiin kelloihin, maksaa työkalu itsensä nopeasti takaisin.

Jos sinulta löytyy kotoa puristin, voi operaatio onnistua sillä varmimmin: pistä puristimen kiinteä osa kellon kannen päälle ja ruuvaa puristinta kiinni pöytään kunnes takakansi on painautunut runkoon tiiviisti. Niksinä kannen painamiseen kotikonstein voisi suositella myös jotain tasaista pintaa jossa on suurempi pinta-ala kuin takakannessa. Laita kello pöydälle ja paina vaikkapa kattilan pohjaa apuna käyttäen kantta niin paine tulee tasaisemmin takakannen koko alueelle. Joissain kelloissa lugit, eli rannekkeen kiinnityskohdat saattavat kuitenkin olla korkeammalla kuin takakansi, jolloin kattilan avulla painaminen ei onnistu vaan tarvitaan jotain pienempää joka mahtuu lugien väliin. Vasaraa tai muuta lyömäasetta ei kannata käyttää, sillä se saattaa vaurioittaa takakantta niin, ettei se enää mahdu rungon sisään edes oikeilla työkaluilla. Muista suojata kello molemmilta puolilta kannen painamisen aikana, ettei pintoihin synny naarmuja! Rannekello.fi ei ota vastuuta tärveltyneistä kelloista.