Digitaalinen kello

digitaalinen kello

Digitaalinen kello näyttää ajan näytöllä numeraalisessa muodossa. Esimerkiksi kellonaika voi olla 14:40, mikä vastaa kellonaikaa 20 vaille kolme. Ajan lisäksi kello voi näyttää muita haluttuja tietoja, kuten esimerkiksi päivämäärän ja viikonpäivän. Sivun alalaidasta löydät sivustomme suosituimpia digitaalisia kelloja. 

digitaalinen kello

Digitaalinen kello – näyttö

Ajan näyttäminen voi poiketa Suomessakin käytettävästä 24 tunnin versiosta, sillä esimerkiksi Yhdysvalloissa on käytössä 12 tunnin versio, jolloin ajan perään lisätään AM tai PM -merkintä ilmoittamaan onko kyseinen aika aamu- vai iltapäivän puolella.

Klassinen digitaalinen kello näyttää ajan SSD-tyylillä, missä jokainen numero muodostuu seitsemästä palasesta jotka muodostavat kaikki numerot 0-9 erilaisilla seitsemän palan yhdistelmillä. Esimerkiksi numero seitsemän saadaan näkymään kun ylin pala ja oikean reunan palat näytetään ja muut palat piilotetaan. Jotta numerot näkyisivät, on näytön oltava esimerkiksi LCD- tai LED-tekniikalla toimiva, sillä SSD ei itsessään ole kuin tyyli näyttää numerot.

Nykyajan näytöt ovat jo sen verran kehittyneempiä, että numerot voidaan näyttää useammasta pisteestä koostuvista kokonaisuuksista (SSD:n seitsemän sijasta), jolloin ulkonäkö saadaan silmälle mielyttävämmäksi.

Digitaalinen kello – tekniikka

Jotta kellon akunkesto olisi riittävä, on sen näyttö normaalisti pimeä. Tämä tarkoittaa sitä, että normaalissa valaistuksessa numerot näkyvät ilman taustavalaisua, mutta pimeämmällä kellon on valaistava näyttöä, jotta kellotaulusta saa selvää. Virrankulutus kasvaa valaistessa niin paljon, että arkikäytössä jatkuva valaisu kuluttaisi patterit loppuun todella nopeasti. Näin käyttömukavuus kärsisi merkittävästi. Ensimmäiset digitaaliset kellot olivatkin täysin pimeitä, eikä numeroita näkynyt lainkaan lepotilassa. Numerot saatiin näkymään painamalla kellon sivulla olleesta painikkeesta, jolloin LED-valaistut numerot ilmestyivät kellotauluun. Myöhemmin otettiin käyttöön LCD-näytöt, joissa numerot näkyivät ilman valoakin ja kellonajan näkemiseen ei tarvittu virtaa syövää valaistusta.

Tekniikan kehittyessä myös digitaaliset kellot kehittyvät huimaa vauhtia. Ei olekaan enää erikoista, että digitaalinen kello toimii myös GPS-paikantimena, kompassina tai vaikkapa älypuhelimen jatkeena. Sykemittareita on jo pitkään saanut digitaalisina kelloina, jotka näyttävät käyttäjän sykkeen erillisen sykevyön avulla. Kosketusnäytöt ja tiedon jakaminen langattomasti muihin laitteisiin on myös nykyään arkipäivää digitaalisissa kelloissa. Nämä älykellot ovat jo oma lajinsa kellomaailmassa, ja ne ovatkin yleistyneet nopeasti sekä tarjonta on kasvanut suureksi.

Digitaalinen kello – koneisto

Tavalliset digitaaliset kellot ovat koneistoltaan yleensä kvartsikelloja, eli koneistossa on mikropiiri, kvartsikide ja paristo, jotka yhdessä toimiessaan näyttävät ajan tarkasti ja myös pysyvät ajassa hyvin. Kvartsikiteen värähdellessä halutulla taajuudella mikropiiri laskee värähtelyt ja ne muunnetaan näkymään aikana näytöllä. Kvartsikoneistoa pystytään käyttämään myös analogisissa kelloissa ja se on myös niissä yleinen.