Metallirannekkeen lyhennys

Metallirannekkeen lyhennys voi olla mahdollista myös ilman työkaluja. Tässä ohjeet lyhentämiseen ja tarkemmat ohjeet linkkirannekkeen lyhennykseen kuvien kera.

Metallirannekkeen lyhennys – erilaiset ranneketyypit

Metalliranneke on kestävä ja tyylikäs valinta rannekkelloon, mutta sen säätäminen omaan ranteeseen sopivaksi vaatii hieman enemmän työtä kuin perinteisten soljella varustettujen rannekkeiden kanssa. Ensinnäkin tarvitaan oikeat työkalut hommaan ja tähän riittää usein pieni ruuvimeisseli tai lukitustapin ulos työntämiseen tarkoitettu työkalu, joita on paria erilaista versiota. Mutta ennen kuin katsotaan tarkemmin työkaluja on hyvä perehtyä rannekkeen tyyppiin niin tietää millä työkaluilla homma hoituu parhaiten. On myös tärkeä muistaa, että metallirannekkeiden säätäminen on tarkkaa puuhaa, ettei tule naarmutettua rannekkeen pintaa. Eli kaikki kotisepät ovat itse vastuussa aiheuttamistaan vahingoista.

Helpoin lyhennettävä metalliranneke on mesh-ranneke, jonka kiinnitysosa usein liu'utetaan oikealle kohdalle ja lukitaan painamalla lukitusosa kiinni. Lukitusosan saa kampeamalla avattua esimerkiksi talttapäisellä ruuvimeisselillä. Lukitusosia voi olla myös erilaisia, joten kampeaminen ei kaikkiin malleihin välttämättä ole oikea ratkaisu.

Kotikonstein seuraavaksi helpoin on ruuveilla kiinni oleva linkkiranneke. Tämä toki vaatii erittäin pientä ruuvimeisseliä, mutta jos sellainen löytyy niin toimenpide on melko yksinkertainen: ruuvaa lukosta seuraava ruuvitappi irti, poista haluttu määrä linkkejä rannekkeesta ja ruuvaa irralliset päät tapilla takaisin yhteen. Muista ottaa linkkejä pois rannekkeen molemmilta puolilta tasaisesti, ettei lukko siirry liian sivuun. Eli älä ota esimerkiksi neljää linkkiä pois lukon oikealta puolelta vaan mielummin 2 oikealta ja 2 vasemmalta. Näin lukko pysyy optimaalisessa kohdassa kun laitat kellon takaisin ranteeseen. HUOM! Jotkut valmistajat käyttävät myös liimaa ruuvien paikalla pysymiseen. Tällöin ruuvia on lämmitettävä ennen ruuvaamista, jotta liima pehmenee ja antaa ruuvin pyöriä ilman että kanta menee pilalle.

Jos linkkirannekkeen tapit eivät ole ruuvattavia, on se monesti merkitty linkkien sisäpintaan nuolella. Tämä nuoli ilmoittaa mihin suuntaan lukitetappia on työnnettävä että sen saa ulos. Koska tapit ovat pieniä ja kello pitää saada pysymään paikoillaan, on tähän pari eri työkaluvaihtoehtoa.

Ensimmäisenä tapintyöntötyökalu, johon kello asetetaan niin, että ulos työnnettävä tappi on linjassa työkalun työntöosan kanssa. Tämän jälkeen ruuvataan työkalun kahvaa jolloin työntöosa tulee lähemmäs ranneketta ja saat asemoitua kärjen rannekkeen tapin kohdalle. Kun kärki on kohdillaan ruuvataan lisää kahvasta, jolloin kärki työntää tapin toiselta puolelta sen verran ulos, että saat sen käsin irti. Työkalu on mukana useissa erilaisissa kellotyökaluseteissä ja halvimmissa laatu ei ole huippuluokkaa, mutta nekin ajavat asiansa. Täältä löytyy halpoja 20-30 euron settejä sekä myöskin kalliimpia laatupaketteja.

Toinen vaihtoehto on hankkia rannekellon pidike, jossa saadaan ranneke pysymään pystyasennossa jolloin tappia pystyy painamaan sopivan kokoisella kärjellä käsin tai naputtamalla kärkeä tappia vasten kevyesti vasaralla.

Metallirannekkeen lyhennys – ohjeet

Tässä ohjeessa näytetään kuvien kera miten metallirannekkeen lyhennys tapahtuu kun kyseessä on linkkiranneke työnnettävillä lukitustapeilla. Aivan ensiksi on oltava työkalu homman hoitamiseen ja tässä esimerkissä käytetään rannekkeenlyhennystyökalua joka painaa tapin pois linkkien liitoksesta. Voit tilata oman työkalusetin johon kuuluu myös kyseinen työkalu täältä.

metallirannekkeen lyhennys - työkalu
Rannekkeenlyhennystyökalu tappien ulostyöntämiseen

Työkalu toimii niin, että työntöosa tulee ulospäin kahvaa pyörittämällä myötäpäivään ja menee sisäänpäin pyörittäessä vastapäivään.

Ensin on tiedettävä kumpaan suuntaan tappia on työnnettävä ja se usein näkyy rannekkeen takana olevista nuolista. Kun suunta on selvillä, asetetaan ranneke työkalun päälle niin, että ulos painettava lukitustappi on lähellä keskiosassa olevaa työntöosaa.

metallirannekkeen lyhennys alkutilanne

Kun ranneke on lähellä oikeaa kohtaa voidaan ruuvata työntöosaa lähemmäs jolloin se on helpompi kohdistaa tapin kantaan. Varmista myös että ranneke on suorassa ja ulostyöntyvällä puolella tappi osuu siihen varattuun uraan. Sitten vain ruuvataan ulostyöntöosaa lähemmäs kunnes se osuu paikalleen tapin kannan kanssa.  Alla olevasta kuvasta näet myös rannekkeessa olevat nuolet indikoimassa mihin suuntaan tulee työntää jotta tappi tulee ulos.

metallirannekkeen lyhennys kohdennus

Kun työntöosaa tämän jälkeen kiristää tappia vasten se alkaa työntämään lukitustappia ulos rannekkeen toiselta laidalta. Kieritä kahvasta niin pitkään kunnes tapin leveämpi lukitusosa luiskahtaa pois rannekkeen sisältä.

metallirannekkeen lyhennys - ulostyöntö

Tämän jälkeen saat tapin vedettyä käsin pois rannekkeesta ja voit toistaa saman operaation toiselle irroitettavalle tapille. Kun olet poistanut halutun määrän linkkejä rannekkeesta laita ne talteen ja liitä rannekkeen päät takaisin yhteen työntämällä nuolien osoittamaa suuntaa vastaan. Tarvitset rannekkeenlyhennystyökalua vielä tappien takaisin painamiseen, jotta ne uppoaa ja lukittuu rannekkeen sisälle. älä kuitenkaan työnnä tarpeettoman syvälle, sillä tapin ei pitäisi upota niin pitkälle että se tulisi toiselta puolelta ulos. Muista myös lyhentää molemmin puolin rannekkeen lukkoa jos lyhennät enemmän kuin yhden linkin verran, jotta lukko pysyy oikeassa paikassa eikä siirry liian sivuun kun kello laitetaan ranteeseen.

metallirannekkeen lyhennys - takaisintyöntö

Rannekkeen lyhennyksessä kannattaa pitää mielessä ettei lyhennä ranneketta liikaa. Hyvä nyrkkisääntö on, että kellon ollessa ranteessa pystyt laittamaan sormen käden ja rannekkeen väliin. Jos linkit ovat liian suuria niin voi olla ettei ranneketta saa täysin optimaalisen pituiseksi omaan ranteeseen. Osalla valmistajista on tarjolla myös puolikkaita linkkejä, joiden avulla päästään lähemmäs täydellistä pituutta.